Artikels

Pleidooi voor een open en inclusieve samenleving

07/05/2024
content divider
8 mei 1945 betekende een belangrijk keerpunt in onze geschiedenis, want het was de dag waarop de Tweede wereldoorlog in Europa voorbij was. Er kwam een einde aan het beleid van Hitler in Duitsland en dat van Mussolini in Italië.

Deze dag heeft enorm veel impact op onze verdere samenleving gehad, zo werd er stilgestaan bij de gevaren van intolerantie, censuur, vervolging van minderheden, populisme en radicalisme. Een dag waarop we opnieuw reflecteren over de prijs van vrijheid en waarbij we onze dankbaarheid tonen aan diegene die gestreden hebben voor een betere toekomst.

Op 8 mei willen we het belang van democratie, mensenrechten en diversiteit opnieuw onder de aandacht brengen. Vandaag zijn deze topics immers zeer actueel. Zo zijn er in verschillende landen wereldwijd radicale leiders aan een opmars bezig en winnen hun denkbeelden aan populariteit, en dit door het verspreiden van desinformatie. Dit is niet enkel een ver-van-mijn-bed show want ook in Europa en Belgiƫ is dat het geval.

Vanuit de elektrotechnische sector geven wij dan ook een sterk en duidelijk signaal: in onze samenleving is geen plaats voor extremisme, racisme, discriminatie, seksisme en homofobie. Wij streven naar vrede, vrijheid, samenhang en groei.

Vandaag zijn er nog diverse uitdagingen om aan te pakken en om deze problemen op te lossen. En dat kan alleen maar met een open, respectvolle en inclusieve samenleving.

Dit is een belangrijke boodschap die we willen uitdragen namens de sociale partners van de sector elektrotechniek.