Research

Nieuw energie-etiket voor verlichting, wat moet je weten?

content divider
Overeenkomstig EU-verordening ELR 2019/2015 zijn alle lichtbronnen vanaf 1 september 2021 opgenomen in de EPREL-databank. Zij zijn beoordeeld en opnieuw geëtiketteerd op basis van onder meer ecologische en duurzame aspecten.

          Figuur 1: oude en nieuwe etikettering energie-efficientieklasse

Alle lichtbronnen zullen dus opnieuw worden geclassificeerd, dus ook lichtbronnen met een oud etiket. De QR-code geeft een link naar verdere informatie, waaronder de productgegevens van de fabrikant die zijn opgeslagen in de EPREL-databank.

Er is een overgangsperiode van 18 maanden. Lichtbronnen die uiterlijk 31 augustus 2021 op de markt zijn gebracht, mogen tot 1 maart 2023 met hun oude labels worden verkocht.

Vanaf maart 2023 moeten producten met een vast ingebouwde ledmodule opnieuw worden geëtiketteerd waarbij het nieuw etiket over de oude heen zal worden geplakt.

Met betrekking tot het label zijn er uitzonderingen voor onder andere noodverlichting, lichtbronnen op batterijen en armaturen met vervangbare lichtbronnen. Voor een houder (armatuur) geleverd met lamp is het voldoende als deze is meegeleverd met zijn verpakking.

Als er een lamp wordt bijgeleverd zonder zijn verpakking dan moet er in de handleiding of gebruiksaanwijzing een vermelding gemaakt worden van de bijgeleverde lichtbron en zijn energie-efficiëntieklasse. 

BELANGRIJK: De producten worden niet gedegradeerd door de nieuwe classificatie, maar worden opnieuw geclassificeerd aan de hand van een andere berekeningsbasis. De nieuwe classificatie van A tot G is gekozen om voldoende ruimte te hebben voor toekomstige ontwikkelingen.