Wat zijn de voor- en nadelen van bedrade vs. draadloze lichtsturingssystemen? Hoe integreer je deze systemen met gebouwbeheersystemen? Welke systemen bestaan er allemaal en hoe maak je de meest optimale keuze? Via het project Intellicht kun je antwoord krijgen op al deze vragen.
👇 Bekijk ook eens het filmpje “Intelligente lichtregelsystemen" 👇
Intelligente lichtregelsystemen
De meeste nieuwe verlichtingsinstallaties worden uitgerust met ledverlichting. Deze hebben een steeds betere performantie. De energiebesparing én het visueel comfort kunnen verder geoptimaliseerd worden via een performante lichtregeling. En hier is nog veel rond te doen.
Als er al regelsystemen geïntegreerd worden, zijn deze vaak niet goed geïnstalleerd of afgesteld, met nefaste gevolgen voor de potentiële energiebesparing en het visueel comfort. ‘Intelligent Lighting systems’ hebben erg veel potentieel.
Toch zijn er nog een aantal serieuze uitdagingen. De concrete noden en doelstellingen:
- systeem/componentkeuze: er is nood aan een neutraal overzicht met pro’s en contra’s van verschillende systemen met informatie over ‘wat waar toe te passen?’;
- installatie, afregeling en opvolging (commissioning): voorschrijvers voorzien meestal geen of te weinig tijd voor een goede afstelling én nazorg via opvolging (commissioning);
- integratie in ruimer geheel (gebouwbeheerssysteem, IoT, smart lighting,...): meer en meer regelsystemen worden geïntegreerd in een ruimer geheel. Behalve met verlichting krijgt de doelgroep dus ook te maken met de wereld van IT en andere installaties. Een houvast is nodig.
Voor installateurs, architecten en studiebureaus zijn dit stuk voor stuk ware uitdagingen. Deze partijen vormen dan ook de doelgroep van deze projectaanvraag.
Doelstelling is het scheppen van duidelijkheid rond regel- en stuurmogelijkheden voor verlichting en de effectieve toepassing ervan (incl. de installatie, integratie, inregeling, opvolging,). Het belang van commissioning wordt aangetoond, evenals de meerwaarde van bijkomende functionaliteiten, integratie, …
Meer info op www.intellicht.org.
Aarzel niet om deel te nemen aan de e-learnings die over dit onderwerp worden aangeboden: