Research

Verlichting

content divider
Leds hebben in een recordtempo alle andere lichtbronnen het nakijken gelaten en zijn vandaag niet meer weg te denken uit onze sector. Een zeer groot deel van de armaturen die vandaag nieuw geplaatst worden, maken gebruik van deze technologie. Maar ook in bestaande armaturen worden de klassieke lampen steeds meer vervangen door energiezuinige leds.
Lichtregelssysteem

Wat het lichtrendement betreft hebben ledlampen al een hele weg afgelegd. In het begin van de jaren 2000, toen de eerste leds op de markt kwamen, hadden leds een efficiëntie van amper 10 à 20 lumen per Watt. Net iets beter dan een gloeilamp!

Het lichtrendement is in de daaropvolgende jaren exponentieel gestegen en ondertussen zijn er ledproducten beschikbaar die qua lichtrendement met kop en schouders boven alle andere conventionele lichtbronnen uitsteken.

Dali 2

Dali is dé ideale oplossing voor het schakelen en dimmen van professionele verlichting. Door het vastleggen van de DALI-2 in een open standaard voor tweedraads bidirectionele communicatie ben je als installateur, adviseur of gebruiker niet afhankelijk van één verlichtingsfabrikant. Men kan Dali gebruiken om energie te besparen maar ook voor comfortabele verlichting of bedieningsgemak.

IntelLicht

Deze website is tot stand gekomen binnen het VISiv-project 'Intellicht', gesubsidieerd door het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen in Vlaanderen (VLAIO). Het project werd aangevraagd vanuit Groen Licht Vlaanderen vzw. Het project werd uitgevoerd door KU Leuven - Labo Lichttechnologie, WTCB en Volta.

IntelLicht is een verzamelnaam voor intelligente lichtregelsystemen. Deze website bevat basisinformatie over de meest gebruikte lichtregelsystemen en types sturingen. Via verschillende e-learning modules kan je dieper ingaan op deze materie. De focus ligt op lichtregelsystemen die hun toepassing vinden binnen in tertiaire gebouwen (kantoren, scholen...).