HR-Connect

Tewerkstelling van vluchtelingen en nieuwkomers

content divider
De oorlog in Oekraïne maakt dat bedrijven uit de sector willen inzetten op het tewerkstellen van Oekraïense vluchtelingen. We zijn er ons van bewust dat heel wat bedrijven vluchtelingen de kans willen geven om in hun onderneming aan de slag te gaan, maar misschien niet altijd weten waar te starten.

Daarom hebben we voor jullie een handig overzicht gemaakt van zaken die de sector en ook andere instanties aanbieden om jullie wegwijs te maken in deze materie.
Informatie Fedasil

Op de website van het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers kan je ook heel wat informatie terugvinden. De brochure met FAQ’s geeft antwoord op heel wat vragen waar werkzoekenden en/of werkgevers mee kunnen zitten.

Klik hier voor meer informatie.

Infosessie ‘Vluchtelingen aan het werk in je onderneming’

Op 24/04/23 organiseerde de SERV samen met de sectorfondsen een infosessie over de tewerkstelling van vluchtelingen. 152 bedrijven uit 22 verschillende sectoren toonden interesse. Op deze pagina kan je de opnames en de presentaties van de verschillende sessies terugvinden.

Fiches VDAB

VDAB ontwikkelde informatiefiches waar anderstaligen een overzicht kunnen vinden van het VDAB-aanbod en hun dienstverlening. Ze maakten er ook een specifiek voor Oekraïns tijdelijke ontheemden.

Gids voor werkgevers VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen maakte een heel handige gids om werkgevers aan te moedigen om vluchtelingen een kans te geven in hun bedrijf. Hierin staat al wat je moet weten om nieuwkomers tewerk te stellen alsook achtergrondinformatie die nuttig kan zijn.

Taalcoaching

Taalcoaching is dé ideale manier om een anderstalige medewerker te ondersteunen zodat deze op korte termijn vlot kan meedraaien op de werkvloer. De focus ligt op het aanleren van meteen toepasbare communicatieve vaardigheden, zodat een direct effect zichtbaar zal zijn. De taalcoaching is gratis voor bedrijven in het eerste jaar van de tewerkstelling.

Klik hier voor meer informatie!

Beeldwoordenboek

Om de communicatie op de werkvloer te verbeteren en ook om de veiligheid en efficiëntie te verhogen, hebben wij een ‘Beeldwoordenboek’ gemaakt voor de elektrotechnische sector. Het juiste woord voor het juiste gereedschap is soms in je eigen taal al moeilijk om te leren en te onthouden.

Stel je dan eens voor hoe het tijdens een opleiding of op de werkvloer zal verlopen indien men er woorden, namen en handelingen gebruikt in een taal die niet de jouwe is. Daarom hebben wij de correcte benaming voorzien in het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels.

Wil je het beeldwoordenboek raadplegen? Klik dan hier!

Pobos traumascan

De Pobos traumascan werd gemaakt voor personen die het slachtoffer waren/zijn van een traumatische gebeurtenis. Hiermee kan je je gevoelens in kaart brengen en kan je nagaan in hoeverre je baat kan hebben bij professionele hulp bij het verwerkingsproces.

Handleiding non-discriminatiecode

Om ondernemingen te ondersteunen in het bewerkstelligen van een inclusieve werkomgeving, hebben een aantal sectoren samen een handleiding ‘non-discriminatiecode’ ontwikkeld. Deze handleiding kan jou onderneming opweg helpen bij de ontwikkeling van een bedrijfseigen non-discriminatiebeleid en bij het opstellen van een bijhorende gedragscode.

Vind deze gids hier

Fiches rond het thema non-discriminatie

Er zijn ook een aantal fiches ontwikkeld rond specifieke thema’s. Deze thema’s zijn niet altijd gemakkelijk, maar kunnen wel helpen om een inclusieve werkomgeving uit te bouwen.

In de fiches staan concrete tips over hoe je met een bepaald thema aan de slag kan gaan binnen je bedrijf. Ook vind je erin terug wie je kan verder helpen en welke ondersteuning er is.

Klik hier om de fiches te bekijken!

Peterschapsopleiding

Met Volta willen we vraag en aanbod in een bedrijf dichter bij elkaar brengen met de peterschapsopleiding: in een leertraject van 32u geven we, naast een opfrissing van basiskennis rond welzijn en veiligheid, kapstokken aan ervaren medewerkers om nieuwe medewerkers te begeleiden en te coachen naar een sterkere groei op de werkvloer.

Interesse in peterschap? Klik hier.