Daarom hebben we voor jullie een handig overzicht gemaakt van zaken die de sector en ook andere instanties aanbieden om jullie wegwijs te maken in deze materie.
Inhoud :
- Infofiche ‘Vluchtelingen aan het werk in je onderneming. Wat komt daarbij kijken?’
- Beroepenfiches ‘in andere talen’
- Informatie Fedasil
- Infosessie 'Vluchtelingen aan het werk in je onderneming'
- Ondersteuning VDAB
- Gids voor werkgevers VBO
- Taalcoaching - en ondersteuning vanuit het de werkplekarchitecten
- Beeldwoordenboek
- Pobos traumascan
- Handleiding non-discriminatiecode
- Fiches rond het thema non-discriminatie
Informatiefiche ‘Vluchtelingen aan het werk in je onderneming. Wat komt daarbij kijken?’
Deze beknopte infofiche geeft een antwoord op de eerste vragen omtrent het topic: Mogen vluchtelingen werken?; Hoe start ik met aanwerven?; Waarmee moet ik rekening houden?’
Beroepenfiches ‘in andere talen’
In de beroepenfiches hieronder worden de belangrijkste beroepen uit de sector kort in een andere taal omschreven. Deze fiches kunnen eventueel gebruikt worden om anderstaligen warm te maken voor een job in de sector.
Informatie Fedasil
Op de website van het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers kan je ook heel wat informatie terugvinden. De brochure met FAQ’s geeft antwoord op heel wat vragen waar werkzoekenden en/of werkgevers mee kunnen zitten.
Klik hier voor meer informatie.
Infosessie ‘Vluchtelingen aan het werk in je onderneming’
Op 24/04/23 organiseerde de SERV samen met de sectorfondsen een infosessie over de tewerkstelling van vluchtelingen. 152 bedrijven uit 22 verschillende sectoren toonden interesse. Op deze pagina kan je de opnames en de presentaties van de verschillende sessies terugvinden.
Ondersteuning VDAB
VDAB ontwikkelde informatiefiches waar anderstaligen een overzicht kunnen vinden van het VDAB-aanbod en hun dienstverlening. Ze maakten er ook een specifiek voor Oekraïens tijdelijke ontheemden.
Daarnaast werkte VDAB een bondig stappenplan uit over anderstalig talent tewerkstellen en hebben ze een overzicht met goede praktijken.
Meer weten over...
Gids voor werkgevers VBO
Het Verbond van Belgische Ondernemingen maakte een heel handige gids om werkgevers aan te moedigen om vluchtelingen een kans te geven in hun bedrijf. Hierin staat al wat je moet weten om nieuwkomers tewerk te stellen alsook achtergrondinformatie die nuttig kan zijn.
Taalcoaching
Wanneer je als werkgever, zeker nu in tijden van oorlog in Oekraïne, medewerkers aanwerft die het Nederlands nog niet helemaal onder de knie hebben, is een integratie op de werkvloer niet altijd evident. Hoe zorg je ervoor dat je medewerker alles goed begrijpt? Hoe kan jij je communicatie aanpassen of kleine aanpassingen doen op de werkvloer om je medewerker te helpen? En hoe kan je je medewerker bijstaan en aansporen bij het verwerven van de Nederlandse taal?
De werkplekarchitecten kunnen hierbij helpen.
De taalcoaching is gratis voor bedrijven in het eerste jaar van de tewerkstelling.
Klik hier voor meer informatie!
Beeldwoordenboek
Om de communicatie op de werkvloer te verbeteren en ook om de veiligheid en efficiëntie te verhogen, hebben wij een ‘Beeldwoordenboek’ gemaakt voor de elektrotechnische sector. Het juiste woord voor het juiste gereedschap is soms in je eigen taal al moeilijk om te leren en te onthouden.
Stel je dan eens voor hoe het tijdens een opleiding of op de werkvloer zal verlopen indien men er woorden, namen en handelingen gebruikt in een taal die niet de jouwe is. Daarom hebben wij de correcte benaming voorzien in het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels.
Wil je het beeldwoordenboek raadplegen? Klik dan hier!
Pobos traumascan
De Pobos traumascan werd gemaakt voor personen die het slachtoffer waren/zijn van een traumatische gebeurtenis. Hiermee kan je je gevoelens in kaart brengen en kan je nagaan in hoeverre je baat kan hebben bij professionele hulp bij het verwerkingsproces.
Handleiding non-discriminatiecode
Om ondernemingen te ondersteunen in het bewerkstelligen van een inclusieve werkomgeving, hebben een aantal sectoren samen een handleiding ‘non-discriminatiecode’ ontwikkeld. Deze handleiding kan jou onderneming opweg helpen bij de ontwikkeling van een bedrijfseigen non-discriminatiebeleid en bij het opstellen van een bijhorende gedragscode.
Vind deze gids hier
Fiches rond het thema non-discriminatie
Er zijn ook een aantal fiches ontwikkeld rond specifieke thema’s. Deze thema’s zijn niet altijd gemakkelijk, maar kunnen wel helpen om een inclusieve werkomgeving uit te bouwen.
In de fiches staan concrete tips over hoe je met een bepaald thema aan de slag kan gaan binnen je bedrijf. Ook vind je erin terug wie je kan verder helpen en welke ondersteuning er is.