Education

Opleidingen voor werkzoekenden/volwassenen

content divider
Volwassenen die zich willen omscholen tot elektricien: het zijn stuk voor stuk bijzonder gemotiveerde werkkrachten.

Ze volgen een opleiding in een opleidingscentrum of vormingsinstituut. Die opleiding wordt gecombineerd met een stage van enkele weken tot enkele maanden. 

Vaak worden deze opleidingen georganiseerd door een VDAB centrum, maar ook verscheidene Syntra, Centra voor Volwassenenonderwijs en andere opleidingscentra leiden volwassenen op naar een job in de elektrotechnische sector.

Een greep uit het aanbod voor +18 jarigen 

  • Jongeren kunnen vanaf 18 jaar terecht in het volwassenenonderwijs om een elektrotechnische opleiding te volgen en eventueel hun diploma secundair onderwijs te behalen. Sinds september 2022 kan dit ook in een duale vorm. Meer info over opleidingen voor volwassenen vind je hier en over duale opleidingen voor volwassenen vind je hier.

  • Geïnteresseerden in elektrotechnische opleidingen kunnen ook terecht in een Syntra-centrum. Bij Syntra kan je een brede waaier opleidingen volgen. Met de langlopende opleidingen kan je een beroep leren. Om zelfstandige te worden, maar net zo goed om in loondienst als elektricien of koeltechnicus te werken. Sommige opleidingen worden overdag georganiseerd, andere enkel ’s avonds en/of op zaterdag. Er zijn ook opleidingen om je verder te specialiseren. Meer info over de verschillende opleidingsmogelijkheden via Syntra vind je hier.

  • De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) biedt opleidingen aan voor werkzoekenden maar ook (online) cursussen voor iedereen. Als werkzoekende kan je gratis een elektrotechnische opleiding via ‘groepsleren’ volgen die naar knelpuntberoepen leidt. Meer info over elektrotechnische opleidingen via VDAB vind je hier.

Bovendien kan je die mensen nadien vaak voordelig aanwerven dankzij bijvoorbeeld een IBO-contract (Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming). Het IBO-contract duurt tussen 1 en 6 maand en je betaalt gedurende dit contract geen loon of rsz-bijdrage, wél een productiviteitsvergoeding (ongeveer de helft van een nettoloon). 

Wist je trouwens al dat Volta jou als bedrijf helpt bij het begeleiden van IBO’ers? 

De meeste van onze opleidingen zijn ook voor een IBO gratis. Wil je weten welke opleidingen we in ons aanbod hebben? Klik dan hier

Na aanwerving van de IBO’er heb je bovendien retroactief recht op de premie voor opleidingen die gevolgd zijn tijdens de IBO-periode & waarvoor je een premieaanvraag indiende. 

Daarenboven kan je als bedrijf bij ons terecht voor technische ondersteuning en ondersteuning voor opleidingsvragen.

Heb je interesse om een (werkzoekende) volwassene een stagekans te geven of wens je meer te weten over IBO? Neem contact op met je regionaal adviseur.