Education

Info voor scholen/centra

content divider

Ondersteuning van Volta bij opstart

Voor scholen of centra die willen starten met duaal leren is het niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. 
  • Welke trajecten zijn haalbaar?
  • Op welke ondersteuning kan ik rekenen?
  • Welke mogelijke overeenkomsten bestaan er?
  • Welke erkenningsaanvragen bestaan er in het kader van OAO (Overeenkomst Alternerende Opleiding), ODO, ODOS, SAO, ...
  • Wat zijn de gangbare vergoedingen?
  • Welke incentives zijn er voor de bedrijven?
  • … 

Onze adviseur werkplekleren helpt jouw school graag verder met info op maat. Specifiek voor duaal leren kan je terecht bij Martine De Groof op
0491 56 05 35 of via
duaalleren@volta-org.be. 

Tip: ga ook in gesprek met scholen die reeds dezelfde of gelijkaardige trajecten aanbieden vooraleer je aan de slag gaat!

App met alle vragen en antwoorden rond duaal leren in het secundair onderwijs.

Volta ontwikkelde een handige app met alle vragen en antwoorden rond duaal leren. Deze app is een prima instrument om leerlingen of cursisten en hun ouders warm te maken voor duaal leren.

👉 Download de app op duaalbyvolta.be.

Hulp bij zoeken van bedrijven

Jouw regionaal adviseur helpt bij de zoektocht naar geïnteresseerde bedrijven. Een werkplek die veel leerkansen biedt, is immers cruciaal voor de opleiding van lerenden. 

Ben je op zoek naar extra werkplekken voor een duaal traject, naar stageplaatsen of naar bedrijven die bereid zijn om gedurende een aantal dagen per maand de leerlingen én hun leerkracht te begeleiden op de werkvloer? 

De adviseurs van Volta hebben dagelijks contacten met bedrijven en informeren steeds of er interesse is voor werkplekleren.

Tool arbeidsrijpheid

Als hulpmiddel voor de screening van de jongeren is er de tool arbeidsrijpheid. Dit geeft de school en het bedrijf in één oogopslag een idee hoe de jongere zich profileert qua attitude. 

Zowel de jongere, de mentor als de trajectbegeleider vullen deze tool 3 keer per schooljaar in en brengen zo de vordering van de jongere in kaart via het spinnenweb.

Logboek

Volta ontwikkelde een logboek waarmee op een eenvoudige manier kan opgevolgd worden wat de lerende bijgeleerd heeft tijdens de opleiding op de werkvloer en welke competenties extra aandacht verdienen. 

Het logboek bevat ook een zelfevaluatie, evaluatie van de mentor, evolutie op de werkvloer, ... Het is bovendien een actief communicatiemiddel tussen de mentor, de vakleraar en de lerende. 

De beoordelingsschema’s in het logboek kunnen ingezet worden bij de evaluatiegesprekken feedbackgesprekken tussen de lerende en het bedrijf.

Je kan dit logboek bestellen via dit formulier.

Matchingstool Kazi

Zorgen dat jouw duale jongere in het juiste bedrijf terechtkomt dat is de doelstelling van Kazi. 
Laat je jongeren een korte vragenlijst doorlopen om in kaart te brengen welke werkwaarden en (team)rollen voor hen belangrijk zijn en ga samen met hen op zoek naar het bedrijf dat bij hen past. 

Spoor ook je duale bedrijven aan om de vragenlijst voor bedrijven in te vullen en maak zo de perfecte match! 

Voor deze tool gebruik je best Google Chrome, Safari, ... als webbrowser. Internet Explorer is hiervoor niet geschikt

Klik hier om de tool te raadplegen.

Handige websites

Voor de meest actuele informatie over duaal leren verwijzen we je door naar onderstaande websites. 

Wil je ook weten welke ondersteuning Volta biedt aan haar bedrijven? Klik hier.