Education

Algemene info duaal leren

content divider

Wat?

Duaal leren neemt een steeds belangrijkere plaats in naast het voltijds leren en dit zowel in het secundair onderwijs als in het volwassenonderwijs. Met de inkanteling van het stelsel van leren en werken in duaal leren zal dit nog meer toenemen. 

De sterke combinatie van leren op de werkplek en leren in het opleidingscentrum werkt voor veel cursisten motiverend en zorgt voor relevante werkervaring nog vooraleer jongeren de stap naar de arbeidsmarkt zetten. 

Sinds 2016 werkt Volta samen met de bevoegde Vlaamse ministers van onderwijs en werk voor de uitbouw van stevige duale trajecten in het secundair onderwijs en in het volwassenonderwijs.

Duaal leren in het secundair onderwijs 

De opleidingen die je binnen duaal leren kan volgen, zijn inhoudelijk net dezelfde als de voltijdse opleidingen in arbeidsmarktfinaliateit en dubbele finaliteit. Ze leiden tot hetzelfde diploma en hebben dezelfde doorstroommogelijkheden als de voltijdse niet duale opleidingen. Ook de toelatingsvoorwaarden zijn dezelfde als voor de voltijdse opleidingen.  

Alleen verwerf je bij duaal leren een groot deel van de competenties via leren op de werkvloer. Je kan een duale opleiding volgen in een secundaire school, in een centrum voor deeltijds onderwijs of op een Syntra-campus.  

Duaal leren in het volwassenenonderwijs 

Sinds september 2022 kunnen ook cursisten in een centrum voor volwassenenonderwijs ervoor kiezen om een aantal opleidingen in een duale variant te volgen. Op deze manier zal 50% van hun opleidingen aangeleerd worden door werkplekleren, in een erkend leerbedrijf.

Leren en werken 

De opleidingen leren en werken (het deeltijds onderwijs/de leertijd) zullen vanaf september 2025 volledig omgevormd zijn naar opleidingen in een duaal leertraject of in een aanloopfase naar een duaal leertraject. Deze opleidingen veranderen van inhoud en aanpak. Je kan ze voorlopig nog volgen in een centrum voor deeltijds onderwijs of op een Syntra-campus, maar het aanbod is in afbouw. 

Opleidingen & hun activiteitenlijst?

Volta ondersteunt verschillende trajecten, zowel binnen het secundaire als het volwassenenonderwijs. Voor elk van deze trajecten werd een activiteitenlijst opgemaakt, gebaseerd op het beroepskwalificatiedossier, die een overzicht geeft van de aan te leren competenties. Je kan deze activiteitenlijst raadplegen door te klikken op het traject naar keuze.

Duaal leren in het secundair onderwijs

Scholen/centra

Op zoek naar opleidingsverstrekkers die duale opleidingen aanbieden?

  1. Zoek onder de rubriek ‘Opleidingen & hun activiteitenlijst’ (zie hierboven) de correcte benaming van de gewenste duale elektriciteitsopleiding(en). 
  2. Klik op deze link.
  3. Klik op de beginletter van de gewenste duale opleiding. Je ziet dan de studierichtingen duaal leren waaruit je kan kiezen.
  4. Klik daarna op de gewenste duale opleiding. Je krijgt dan een lijst van opleidingsverstrekkers die deze opleiding aanbieden.
  5. Meer gegevens over de opleidingsverstrekker kan je bekijken door te klikken op de naam.

 

Interesse in een cursist uit het volwassenenonderwijs? Neem contact op met duaalleren@volta-org.be.

Loopt er iets fout?

Stap 1: Hoe kan je een klacht indienen?

Je kan je klacht alleen schriftelijk indienen door het online klachtenformulier in te vullen of door een e-mail te sturen naar ombudsman@volta-org.be. Je kan natuurlijk ook een brief sturen. 

Vergeet in je e-mail of brief zeker niet de volgende gegevens te vermelden:

  • Verplicht: je voornaam, naam, e-mailadres (als je dit hebt) en het telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken. Geef ook een duidelijke omschrijving van je klacht (waarover ben je ontevreden, waarom ben je ontevreden, ...) Ontbreken de verplichte gegevens? Dan zal de klacht als niet ontvankelijk worden geklasseerd.
  • Facultatief: dien je de klacht in namens een bedrijf/organisatie, dan hadden we graag de naam en/of het ondernemingsnummer van deze geweten.

Stap 2: Je ontvangt al snel van de ombudsman een ontvangstbevestiging met referentienummer

 

Stap 3: Volta gaat aan de slag

We analyseren je klacht en bekijken of we je klacht kunnen aanvaarden. We streven ernaar je binnen de 8 werkdagen na ontvangst van je klacht schriftelijk te laten weten of je klacht aanvaard is of niet. En zo ja, binnen welke termijn we de oplossing kunnen uitwerken. Je kan erop rekenen dat je klacht zo objectief mogelijk wordt beoordeeld.